Joomla Slide Menu by DART Creations
MyCV: Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος

Career Fitness - Εργαλεία για την επαγγελματική μου διαδρομή

 

Η CVexperts ξεκίνησε με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους που νιώθουν την ανάγκη να (μετα)κινηθούν στην αγορά ευρέσεως εργασίας προσφέροντάς τους επαγγελματική υποστήριξη και εξειδίκευση στο πιο σημαντικό στάδιο της καριέρας τους: την επαγγελματική συγγραφή του βιογραφικού τους.

 

Δυστυχώς, δύσκολα θα συναντήσει κανείς ένα επαγγελματικό βιογραφικό σημείωμα, όχι μόνο όπως θα περίμενε κανείς στους αποφοίτους, εξαιτίας του κενού που υπάρχει στην επαγγελματική τους κατάρτιση από τον εκπαιδευτικό τομέα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ήδη εργασιακή εμπειρία και που έχει ήδη χρειαστεί να τροποποιήσουν το βιογραφικό τους σημείωμα αρκετές φορές. Είναι πλήρης η απουσία συστηματοποιημένης γνώσης για τη σύνταξη ενός επαγγελματικού βιογραφικού σημειώματος.

 

Παρόλα αυτά οι έλληνες εργοδότες είναι περισσότερο από πρόθυμοι να συνεργαστούν με άτομα που αποπνέουν επαγγελματισμό και συνέπεια μέσα από την πρώτη έκφραση του επαγγελματικού τους χαρακτήρα, το βιογραφικό τους. Οι υποψήφιοι που διαθέτουν ένα ξεχωριστό και δυνατό βιογραφικό είναι αυτοί που έχουν το προβάδισμα. Γι' αυτό και η CVexperts αναλαμβάνει να φέρει τη συστηματοποιημένη αυτή γνώση και συσσωρευμένη εμπειρία στην ελληνική αγορά προκειμένου να χαράξει το δρόμο προς τον επαγγελματισμό και την υπευθυνότητα σχετικά με τη σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση ενός βιογραφικού σημειώματος.

 

Στη CVexperts εφαρμόζονται βασικές αρχές μάρκετινγκ στον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο θα παρουσιάσει την εικόνα του μέσα από μία σελίδα χαρτί. Το προσωπικό της CVexperts κατέχει εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με το πώς θα γραφτεί ένα βιογραφικό, ποια σκοπιά θα υιοθετηθεί και ποιο θα είναι το περιεχόμενό του.

 

Είδη βιογραφικών


Για να επιλέξουμε το είδος του βιογραφικού μας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τα χρόνια προϋπηρεσίας, τον βαθμό εξειδίκευσης καθώς και το ιεραρχικό επίπεδο της θέσης που στοχεύουμε (ανώτατο, ανώτερο, μεσαίο, κατώτερο). Έτσι, έχουμε απλό βιογραφικό (βιογραφικό για ανειδίκευτες και κατώτερες ή μεσαίες στην ιεραρχία θέσεις εργασίας), εξειδικευμένο βιογραφικό (βιογραφικό για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας ή θέσεις ανώτερες στην ιεραρχία) και βιογραφικό διευθυντικών στελεχών (βιογραφικό για ανώτατες στην ιεραρχία θέσεις εργασίας). Επίσης, το ακαδημαϊκό βιογραφικό είναι μια άλλη κατογορία βιογραφικού σημειώματος που χρησιμοποιείται για ακαδημαϊκή καριέρα ή από άτομα με υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, όπως ένας ιατρός ή ένας μοριακός βιολόγος. Τέλος, για το ξενόγλωσσο βιογραφικό λαμβάνουμε υπόψιν μας τη δομή της γλώσσας στην οποία συντάσσεται καθώς και τη χώρα που απευθύνεται, έτσι ώστε να είναι στις προδιαγραφές που περιμένει ένας υπεύθυνος προσλήψεων στη Γερμανία, την Ισπανία ή την Αμερική.

 

Το καθένα από τα παραπάνω βιογραφικά μπορεί να είναι χρονολογικό ή λειτουργικό, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του υποψηφίου.

 

Το Βιογραφικό του εξωτερικού

 

Θα ήταν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα βιογραφικό για όλες τις χώρες.  Κάθε χώρα έχει τα δικά της πρότυπα  και οι ντόπιοι εργοδότες έχουν μάθει να διαβάζουν βιογραφικά με συγκεκριμένη μορφή και δομή. Για παράδειγμα:

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το CV είναι μέχρι δύο Α4 σελίδες και περιλαμβάνει μια σύνοψη του υποψηφίου για το τι έχει κάνει επαγγελματικά, τα προσόντα του και προσωπικές πληροφορίες. Το CV ανανεώνεται κάθε φορά που χρειάζεται  να γίνει αίτηση για μια συγκεκριμένη θέση.  αγγλικό βιογραφικό σημείωμα

 

Στις Η.Π.Α. το CV χρησιμοποιείται στον ακαδημαϊκό και τον ιατρικό χώρο, το οποίο είναι αρκετά αναλυτικό και άρα μεγαλύτερο σε έκταση από δύο σελίδες γιατί περιλαμβάνει δημοσιεύσεις. Το Resume είναι ένα βιογραφικό μιας σελίδας και χρησιμοποιείται για την αίτηση για θέση εργασίας. Εξαιτίας του νόμου περί ισότητας δεν επιτρέπεται να αναγράφετε προσωπικά στοιχεία, όπως φύλο, εθνικότητα, οικογενειακή κατάσταση, ημερομηνία γέννησης ή να βάζετε φωτογραφία. αμερικάνικο βιογραφικό σημείωμα

 

Στη Γερμανία από την άλλη πλευρά η φωτογραφία στο βιογραφικό είναι απαραίτητη καθώς και όλα τα προσωπικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Γερμανοί εργοδότες δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ό,τιδήποτε αναφέρεται στο βιογραφικό σας εάν δεν αποδεικνύεται με επισυναπτόμενο αποδεικτικό έγγραφο. γερμανικό βιογραφικό σημείωμα

 

Όλες οι παραπάνω μορφές βιογραφικού δεν είναι κατάλληλες για την αγορά εργασίας της Αυστραλίας, όπου ζητείται μια αναλυτική περιγραφή των επαγγελματικών σας επιτευγμάτων, μιας και οι Αυστραλοί ενδιαφέρονται να μάθουν αν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά παρά ποια σχολή βγάλατε. Για το λόγο αυτό ζητούν να φτιάξετε μια παράγραφο με τα στοιχεία σας που έχουν να κάνουν με τη θέση (key selection criteria).

 

Στην Ασία η συνοδευτική επιστολή είναι περισσότερο σημαντική από το βιογραφικό σας, υπό την έννοια ότι οι εργοδότες θα μελετήσουν αυτή πρώτα πριν από όλα.

 

Στην Κίνα οι εργοδότες δίνουν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση, γιατί πιστεύουν ότι όσο καλύτερη εκπαίδευση έχει ο υποψήφιος τόσο πιο επιδέξιος είναι, επομένως θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην ενότητα αυτή. Προσοχή όμως, οποιοδήποτε ίχνος κομπασμού στο βιογραφικό σας θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

 

Στη Σιγκαπούρη οι εργοδότες θα κοιτάξουν με ενδιαφέρον τις ασχολίες σας στον ελεύθερο χρόνο σας και τα ενδιαφέροντά σας εκτός δουλειάς, οπότε φροντίστε να έχετε παρουσιάσει με ακρίβεια τη συγκεκριμένη ενότητα στο βιογραφικό σας.

 

Στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να δηλώνετε το φύλο σας μιας και συγκεκριμένες θέσεις εργασίας είναι για ένα από τα δύο φύλα με βάση την πολιτική της εταιρείας. Τέλος, δηλώστε με πλήρη ημερομηνία τη διάρκεια στις διάφορες θέσεις εργασίας καθώς οι εργοδότες όταν δηλώνουν ότι απαιτούνται 2 έτη προϋπηρεσίας το λιγότερο, το εννοούν. Δεν τους ενδιαφέρουν οι μεταβιβάσιμες δεξιότητες αλλά η αντίστοιχη εμπειρία πάνω σε αυτό ακριβώς που ζητούν. Οι παραπλανητικές πληροφορίες στο βιογραφικό θεωρούνται σοβαρό παράπτωμα.

 

Στην Ισπανία ακόμα και αν δεν μιλάτε τη γλώσσα, οι εργοδότες περιμένουν να δουν ένα ισπανικό βιογραφικό.

 

Στη Λατινική Αμερική τα σημαντικότερα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψιν τους οι εργοδότες με σειρά σημαντικότητας είναι η μελλοντική απόδοση, το κύρος και η ηλικία του υποψηφίου. Λιγότερο σημαντικό θεωρούν τη φωτογραφία, τη χώρα γέννησης και την οικογενειακή του κατάσταση.

 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται μια προσπάθεια να ομογενοποιηθεί ο τρόπος παρουσίασης του βιογραφικού σημειώματος μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα Europass. Καθώς η προσπάθεια αυτή βρίσκεται στην αρχή της, θα πρέπει εφόσον κάνουμε αίτηση για μια θέση εργασίας σε κάποια χώρα της Ε.Ε. να λάβουμε υπόψιν μας την ιδιαίτερη κουλτούρα εργοδοσίας της κάθε χώρας.

 

Εάν δεν προσαρμόσετε το βιογραφικό σας στους άγραφους αυτούς κανόνες του πώς πρέπει να παρουσιάζεται ένα βιογραφικό σε μια τοπική αγορά, μπορεί κάτι τέτοιο να ερμηνευθεί ως αναντιστοιχία με τη θέση ή ακόμα και έλλειψη σεβασμού στην τοπική κουλτούρα και φυσικά θα διακόψει την πορεία της αίτησής σας για εργασία. Στη CVexperts φροντίζουμε για τη δόμηση του βιογραφικού σας σημειώματος στα πρότυπα της χώρας που σας ενδιαφέρει.  μετάφραση βιογραφικού