Αναζητούντες εργασία και επαγγελματικό πρωτόκολλο
Job–hunting business etiquette
Το επαγγελματικό πρωτόκολλο κατά την αναζήτηση εργασίας αναφέρεται σε άγραφους κανόνες σωστής επαγγελματικής συμπεριφοράς. Ανάλογα με τη χώρα έχουμε και ειδικούς κανόνες, παρόλα αυτά μπορούμε να καταλήξουμε σε γενικούς κανόνες αποδεκτής και μη αποδεκτής επαγγελματικής συμπεριφοράς.
Μιλήστε με «πολιτικώς ορθή» γλώσσα: αποφύγετε να θίξετε ευαίσθητα θέματα, πολιτική καθώς και να χρησιμοποιήσετε εκφράσεις που προσβάλλουν τις ευαισθησίες ορισμένων ομάδων. Η διαδικασία πρόσληψης μπορεί να πάρει αρκετό καιρό για να ολοκληρωθεί, οπότε δείξτε υπομονετικότητα.
Δείξτε ότι σέβεστε το έργο αξιολόγησης του μελλοντικού εργοδότη σας. Για παράδειγμα, μιλήστε ευγενικά χωρίς πίεση στο τηλέφωνο, ακολουθήστε τους κανόνες του, δηλαδή αποστολή βιογραφικού με κωδικό αναφοράς θέσης.
Τέλος, προσέχετε πώς μιλάτε σε όποιον συναντάτε σε μια εταιρεία μέχρι να φτάσετε στον συνεντευκτή σας. Μην είστε αγενείς στο φύλακα ή τη γραμματεία υποδοχής, γιατί η γνώμη τους μετράει.
Τι να κάνετε:
- Επιλέξτε ώρες γραφείου για να επικοινωνήσετε με την εταιρεία που σας ενδιαφέρει. Το γεγονός ότι το ίντερνετ είναι διαθέσιμο σε εμάς επί 24ου βάσεως δεν σημαίνει ότι είναι καλό να στέλνετε mail μετά τα μεσάνυχτα ή Σαββατοκύριακο. Επιλέξτε ώρες γραφείου για να οποιαδήποτε επαγγελματική σας επικοινωνία.
- Συστήνεστε με το ονοματεπώνυμό σας τηλεφωνικά και προσωπικά και μαθαίνετε το ονοματεπώνυμο του συνομιλητή σας
- Ενημερώνετε αν δεν μπορείτε να πάτε στη συνέντευξη εργασίας
- Το ύφος ενός e-mail έχει το ύφος μιας τυπικής επαγγελματικής επιστολής, με προσφώνηση και χαιρετισμό στο κλείσιμο
- Προσέχετε η ένδυσή σας να μην προκαλεί σε όποια συνάντηση με τον εργοδότη
- Στέλνετε ευχαριστήρια επιστολή μετά την πραγματοποίηση μιας συνέντευξης. Σχεδόν κανένας δεν το κάνει. Με τον τρόπο αυτό πείθετε τον εργοδότη ότι μπορείτε να κάνετε επακολούθηση (follow-up) σε όποια εργασία σας αναθέσει
Αντιεπαγγελματισμός
Κατά την αναζήτηση εργασίας, μπορεί να κάνουμε κάποια λαθη που θα εκνευρίσουν τον υπεύθυνο αξιολόγησης και θα στοιχίσουν τη θέση εργασίας που μας ενδιαφέρει. Μερικά από αυτά είναι:
- Η χρήση των «greeklish» για επαγγελματικούς σκοπούς ή αλληλογραφία σχετική με εργασία, θεωρείται έλλειψη επαγγελματισμού ή και σεβασμού. Θυμηθείτε ότι υπάρχει κίνημα από λόγιους και επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα «greeklish» απειλούν την ακεραιότητα της ελληνικής γλώσσας.
- Διευθύνσεις e-mail, όπως paralias@gmail.com, gatoula@hotmail.com, mariaaaa999@yahoo.gr παραπέμπουν σε ό,τιδήποτε άλλο παρά επαγγελματική εικόνα. Φτιάξτε ένα επαγγελματικό e-mail για την αναζήτηση εργασίας που να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμό σας και κρατήστε το προηγούμενο για τους φίλους σας. Επίσης, ελέγξτε τι φαίνεται στο inbox κάποιου όταν λαμβάνει mail από εσάς.
- Ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη στο βιογραφικό και τη συνοδευτική μας. Σύμφωνοι, τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά γιατί ο εργοδότης να σας εμπιστευθεί εργασία που έχει να κάνει με αποστολή αλληλογραφίας σε πελάτες και συνεργάτες; Ή γιατί να πιστέψει ότι θα είστε καλός στη δουλειά σας αν δεν έχετε διπλοελέγξει το σημαντικό αυτό έγγραφο;
- Οι ανακρίβειες στο βιογραφικό σας κινούν υποψίες και αποτελούν στόχο για εξακρίβωση στη συνέντευξη εργασίας. Από την άλλη, αναλήθειες στο βιογραφικό σας είναι εύκολο να αποκαλυφθούν.
- Το να μη γνωρίζετε τίποτα για την εταιρεία και να μην έχετε κάνει προσπάθεια να αναζητήσετε πληροφορίες, ερμηνεύεται ως έλλειψη ενδιαφέροντος για τη θέση
- Το να μην ακολουθείτε τη διαδικασία για να κάνετε αίτηση για τη θέση που σας ενδιαφέρει, όπως έχει οριστεί από την εταιρεία, αποτελεί σημάδι μη πειθαρχίας σε κανόνες
- Δε βοηθάει καθόλου το να γίνεστε φορτικοί με το να παίρνετε συνεχώς τηλέφωνα ή με το να στέλνετε συνεχώς e-mail για να ενημερωθείτε για τη διαδικασία
- Να μην επιδείξετε ευγένεια, όπως να μιλήσετε υποτιμητικά σε υπαλλήλους της εταιρείας
- Να σηκώνετε και να κοιτάζετε έγγραφα που δεν σας ανήκουν από το γραφείο του συνεντευκτή σας
- Να αργήσετε στο ραντεβού σας
Για τους Θεσσαλονικείς αναζητούντες εργασία:
Μάθετε περισσότερα για το επαγγελματικό πρωτόκολλο στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο σεμινάριό μας στο Κολλέγιο Ανατόλια στις 6/6
Ενδιαφέροντες ιστότοποι για όλους (στα Αγγλικά):
Κάντε το τεστ για να δείτε αν το έχετε
Συμβουλές για αποστολή επαγγελματικών e–mail
Συμβουλές για την τηλεφωνική σας επικοινωνία
+ There are no comments
Add yours