Πώς επηρέασε ο COVID-19 το Γραφείο Μας


Πώς επηρέασε ο COVID-19 το Γραφείο Μας

Tον Μάρτιο του 2020, με εργαζόμενους σε αναστολή, ελάχιστα έσοδα και έργα να παγώνουν, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Ίσως δεν συνηθίζεται οι επικεφαλής εταιρειών να ανοίγουν κουβέντα σε δημόσιο χώρο για το πόσο δύσκολα πέρασε η επιχείρησή τους όταν ξεκίνησε η πανδημία. Η απόφαση για αυτό το άνοιγμα ήρθε ως φυσική μου ανάγκη για μεγαλύτερη σύνδεση με στους συμβουλευόμενούς μου, την ομάδα μου και τους συνεργάτες μου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι δίπλα μου σε αυτό το ταξίδι από το 2007.

Προσωπικό
Αρχικό βήμα ήταν να φροντίσω για το προσωπικό του γραφείου. Προμηθευτήκαμε υλικό για απολύμανση και εξοπλίσαμε το γραφείο. Στη συνέχεια, και πριν ακόμα η κυβέρνηση ανακοινώσει τα αυστηρά μέτρα, θέσπισα την απομακρυσμένη εργασία μετατρέποντας όποια συνάντηση σε διαδικτυακή. Έστειλα ενημέρωση σε όλη την πελατειακή μας βάση και τα κοινωνικά δίκτυα. Ακύρωσα τη συμμετοχή του γραφείου σε διεθνή έκθεση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέρες πριν ακυρωθεί από τη διοργανώτρια εταιρεία.

Κόστη
Έκανα άμεσες περικοπές σε κόστη που έφεραν σημαντική εξοικονόμηση και αναδιαμόρφωσα τον προϋπολογισμό. Άλλαξα ριζικά τη στρατηγική της τριετίας του γραφείου και ενσωμάτωσα το καλύτερο μάθημα επιχειρηματικότητας που πήρα ποτέ: έβγαλα τη λέξη ανάπτυξη και στη θέση της έβαλα τη λέξη ανθεκτικότητα. Ταυτόχρονα, σχεδίασα στρατηγική εξόδου από το lock down ή επανεισόδου αν χρειαζόταν.

Κοινότητα
Μίλησα με τα παιδιά του Impact Hub Athens, όπου στεγάζεται το γραφείο μας. Σε μια κοινότητα γνώσης, μοιράσματος και σύνδεσης βέβαια, δεν ταιριάζει να πεις ότι «στεγάζεσαι». Το Impact Hub Athens κινήθηκε μπροστά από όλους και οραματίστηκε την ημέρα μετά. Πήρα παράδειγμα από το όραμά τους για να ξεκαθαρίσω το δικό μου.

Γνώση
Παράλληλα, έκανα εγγραφή σε διαδικτυακές ομιλίες και σεμινάρια από διακεκριμένους οικονομολόγους και επιστήμονες. Μελέτησα επιστημονικά άρθρα για το πώς χειρίζεται κάποιος την καριέρα του σε καθεστώς πανδημίας και ό,τι μάθαινα τα εφάρμοζα άμεσα στις συνεδρίες με τους πελάτες μας. Τέλος, είδα τις προβλέψεις και αποφάσισα να ενεργοποιήσω παρατημένο έργο ψηφιοποίησης της εργασίας.

Στο Μηδέν
Κάπως έτσι χειρίστηκα τα επαγγελματικά μου θέματα. Βλέποντας σήμερα με καθαρό μυαλό αυτά που έγιναν, μπορώ να πω με σιγουριά ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι ούτε γοητευτική ούτε εύκολη. Η επιχειρηματικότητα για εμένα είναι ότι δεν έχω απαντήσεις για όλα και ότι η στρατηγική μου διαμορφώνεται με την ημέρα. Το να πω όχι και να μην κάνω πράγματα ίσως να είναι τελικά αυτό που με μεγαλώνει – εμένα και το γραφείο. Και τι σημαίνει αυτό; Μερικές φορές το να μηδενίζεις ταχύτητα και να μην κάνεις τίποτα από αυτά που σχεδίαζες, ίσως σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και κατ’ επέκταση καλύτερο επαγγελματία.

 

Ως επίλογο θα αφήσω μια αγαπημένη φράση του Αμερικανού ψυχολόγου Carl Rogers, ο οποίος είχε ισχυριστεί το 1961 ότι: «Αυτό που είναι το πιο προσωπικό και μοναδικό για τον καθένα μας, είναι ίσως το πιο ουσιαστικό, και το οποίο, αν μοιραζόταν ή εκφραζόταν, θα μιλούσε πολύ βαθιά στους άλλους». Εάν λοιπόν θέλεις να μοιραστείς μαζί μου το πώς επηρέασε την επιχείρησή σου/ επαγγελματική σου ζωή η πανδημία στείλτε μου μήνυμα στο maria(@)cvexperts.gr.

 

Μαρία Παφιώλη, Επικεφαλής CVexperts

+ There are no comments

Add yours