Ημέρες Καριέρας: Οδηγός Επιβίωσης


Ημέρες Καριέρας: Οδηγός Επιβίωσης
Στιγμιότυπο από το περίπτερο της CVexperts στις Ημέρες Καριέρας 2013
του kariera.gr, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Οι ημέρες καριέρας ή ημέρες σταδιοδρομίας, παρότι είναι ένας θησαυρός δικτύωσης και εύρεσης εργασίας, έχουν περάσει στο μυαλό του μέσου επισκέπτη ως κάτι όχι και τόσο αποτελεσματικό. Αυτό αποδεικνύεται από τη νοοτροπία της μεγαλύτερης μερίδας επισκεπτών σε μια τέτοια εκδήλωση. Έχουμε συμμετάσχει σε δεκάδες τέτοιες συναντήσεις και έχουμε συγκεντρώσει υλικό παρατηρώντας τους επισκέπτες. Έχουμε παρατηρήσει περιπτώσεις συμμετεχόντων που μοιάζουν σαν να σηκώθηκαν μόλις από το κρεβάτι τους, εντελώς απροετοίμαστοι, χωρίς ίχνος ενθουσιασμού και αυτοπεποίθησης. Δεν έχουν δουλέψει το βιογραφικό τους, δεν έχουν κάνει μια νοητική προετοιμασία για το πώς θα παρουσιάσουν επαγγελματικά τον εαυτό τους, και είναι εντελώς ανυποψίαστοι για το τι είναι το personal brand
Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ένα στοίχημα, να μπορέσει ο υποψήφιος με την ωριμότητά του, την οργάνωση και τη σωστή προετοιμασία του να ξεπεράσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μη ενεργοποίησης στην αγορά εργασίας, καχυποψίας για τους εργοδότες και εστίασης στην άνοδο της ανεργίας και να παρουσιάσει θετική επαγγελματική εικόνα.
Προετοιμάσου για τη μάχη!
Ας νιώσουμε ότι πρέπει να δώσουμε την καλύτερη παράστασή μας εκεί. Με τόσους υποψηφίους θα πρέπει σίγουρα να προηγηθεί ένα στάδιο προετοιμασίας που θα μας δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα, προετοιμάζοντάς μας εσωτερικά και εξωτερικά. 
Ντύσου επαγγελματικά!
Αφήστε τα μπλουζάκια των Metallica στο σπίτι, προσέξτε τις λεπτομέρειες, όπως καθαρά άκρα και παπούτσια, δανειστείτε από φίλο/φίλη σας ένα ωραίο σακάκι/πουκάμισο/φόρεμα. Αφήστε το παραμύθι περί εσωτερικών χαρισμάτων και τα ταλέντα που έχω μετρούν και κάντε τη θυσία να μπείτε στους κανόνες του παιχνιδιού. Αλλιώς μην παίζετε. 
Παρακολούθησε τις παράλληλες εκδηλώσεις και ομιλίες!
Όχι μόνο θα επικυρώσετε τις γνώσεις σας, αλλά θα μάθετε πώς σκέφτονται οι εργοδότες και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ευκαιρία αυτή για περαιτέρω δικτύωση. 
Κάνε το βιογραφικό σου να ξεχωρίζει!
Θα πρέπει να έχετε φτιάξει το τέλειο βιογραφικόπου εκείνη τη χρονική στιγμή αντικατοπτρίζει τις δεξιότητες και το στόχο σας. Μην κυκλοφορείτε υπερήφανοι για μια πολυσέλιδη ιστορία της ζωής σας που έχει μέσα τυπογραφικά και ορθογραφικά λάθη.
Μάθε για τους εργοδότες!
Κάνε έρευνα. Πηγαίνοντας σε μια εταιρεία χωρίς να την ξέρεις, είναι σαν να ζητάς ραντεβού από κοπέλα που δεν την έχεις τσεκάρει στο Facebookπρώτα.
Κάνε προπόνηση με εταιρείες που δεν σε ενδιαφέρουν!
Μην ξεκινάς με τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν, κάνε πρόβα παρουσίασης του εαυτού σου σε εταιρείες λιγότερο σημαντικές για εσένα. Πήγαινε συστήσου και ρώτα τους πληροφορίες για την εταιρεία τους. Για κανένα λόγο όμως δεν υποκρίνεσαι ότι θα σε ενδιέφερε να δουλέψεις μαζί τους. 
 
Κράτα σημειώσεις!
Αφού γυρίσεις σπίτι θα ξέρεις με ποιον μίλησες, τι είπατε και ποιο είναι το επόμενο βήμα σου. 

Διοργανώσεις & Φορείς

Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Δημόσιοι Φορείς και Μ.Κ.Ο.: «Ημέρες Καριέρας» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών/ «Ημέρες Επαγγελματικού Προσανατολισμού»,  «Ημέρες Καριέρας Start–Up», «International MBA Career Fair» Οικονομικoύ Πανεπιστημίου Αθηνών / «Ημέρες Σταδιοδρομίας» του Πανεπιστημίου Πειραιά / «Ημέρα Καριέρας» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου / «Ημέρες Καριέρας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / «Ημέρες Καριέρας» Πανεπιστημίου Μακεδονίας / «Ημέρες Σταδιοδρομίας» Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης / «Ημέρες Σταδιοδρομίας» Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / «Ημέρες Σταδιοδρομίας» Πανεπιστημίου Κρήτης / «Ημέρες Σταδιοδρομίας» ΤΕΙ Λάρισας / «Ημέρα Καριέρας» Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης / Job Fair Athens.
Ιδιωτικοί Φορείς & Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί: Ημέρες Καριέρας του Kariera.gr (careerdays.gr) / Career Forum ALBA Graduate Business School at The American College of Greece / Ημέρες Καριέρας (Career Days) και Ημέρες Δικτύωσης (Networking Days) του BCA College / Έκθεση Καριέρας «Employability Fair» MediterraneanCollege/ Ημέρες Καριέρας του New York College / Διεθνής Έκθεση Εκπαίδευση & Εργασία της EuroPartners.
Μικρές Συμβουλές
 1. Δεν έρχομαι στις ημέρες καριέρας με τους γονείς μου. Κάτι τέτοιο δείχνει έλλειψη δυναμισμού, προσωπικότητας και αυτοπεποίθησης.
 2. Πηγαίνω νωρίς, αποφεύγω τις ώρες αιχμής.
 3. Δεν πηγαίνω στα περίπτερα με ομάδα φίλων μου. Στερώ από τον εαυτό μου τη δυνατότητα να δημιουργήσω σχέση με τον υπεύθυνο κάθε εταιρείας. 
 4. Δεν φτιάχνω το ίδιο βιογραφικό με το φίλο μου. Αναδεικνύω τη μοναδικότητά μου με κάθε τρόπο.  
 5. Γενικά δεν παραβλέπω τη σπουδαιότητα του να είμαι μοναδικός: «Δεν έβαλα την πτυχιακή μου στο βιογραφικό γιατί και οι άλλοι που είδα δεν την είχαν βάλει». Τυπικό παράδειγμα μαζικοποίησης.
 6. Δεν ξενύχτησα το προηγούμενο βράδυ για να φτιάξω το βιογραφικό μου.  Η διαδικασία συγγραφής βιογραφικού είναι μια σοβαρή διαδικασία που χρειάζεται σκέψη και χρόνο.
 7. Φέρνω αρκετές εκτυπώσεις και δεν ψάχνω τελευταία στιγμή για φωτοτυπικό. 
 8. Προετοιμάζω μια συνοπτική και ενδιαφέρουσα παρουσίαση του εαυτού μου (pitch). 
 9. Δεν στέκομαι σαν στήλη άλατος μπροστά από το περίπτερο. Δείχνω πρωτοβουλία κάνοντας χειραψία μαζί με έναν χαιρετισμό και μια γρήγορη σύσταση.
 10. Δεν κοιτάζω εκείνη την ώρα την ταμπέλα για να δω με ποια εταιρεία μιλάω. Δείχνω ότι έχω μελετήσει την εταιρεία και ότι κατανοώ τις ανάγκες της συνολικά.
 11. Χαμογελάω και δείχνω ενθουσιασμό για την εταιρεία. Κάνω ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.
 12. Εκφράζω την ευχαριστία μου για δωρεάν συμβουλές, δωράκια και άλλες προσφορές που μπορεί να κάνουν οι εταιρείες εκείνες τις ημέρες. Δεν είναι κάτι που μου χρωστούσαν.
 13. Συνομιλώ με τους άλλους υποψηφίους περιμένοντας στην ουρά. Δικτυώνομαι.
 14. Δεν σχολιάζω αρνητικά και με υποτιμητικά σχόλια μια εταιρεία/ υπεύθυνο που πριν λίγο είδα. Γενικά δεν γκρινιάζω.
 15. Δεν κάνω ποτέ τη δήλωση «δουλειά ψάχνω και ό,τι δουλειά να είναι». Δείχνω με κάθε τρόπο ότι έχω στόχους. 
 16. Δεν αναπαράγω το στερεότυπο ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και ότι οι εταιρείες έρχονται για διαφήμιση και μόνο. Αποδεδειγμένα, κάθε φορά γίνονται προσλήψεις σε τέτοιες εκδηλώσεις. 
 17. Προσεγγίζω και μικρότερες εταιρείες, δεν στοιβάζομιαι μαζί με τους περισσότερους μόνο μπροστά στα περίπτερα μεγάλων εταιρειών.
 18. Μαζεύω επαγγελματικές κάρτες και στέλνω ένα e-mail ευχαριστώντας τον υπεύθυνο της εταιρείας για το χρόνο που μου αφιέρωσε.
 19. Δεν μονοπολώ το χρόνο του εκπροσώπου της εταιρείας, ειδικά αν υπάρχει ουρά κόσμου πίσω. Έτσι, δείχνω ότι έχω επαφή με το περιβάλλον και συναίσθηση της κατάστασης, κατανοώ το δύσκολο έργο του ατόμου να συνομιλήσει προσωπικά με όλα τα άτομα που περιμένουν, σέβομαι το χρόνο όλων και δείχνω κοινωνική καλλιέργεια.
 20. Κλείνω το κινητό μου.
 21. Κρατάω σημειώσεις σχετικά με ποιον μίλησα και για τι. 
 22. Σκέφτομαι το ενδεχόμενο να δουλέψω εθελοντικά για την εκδήλωση και αποκομίζω έτσι μεγάλα οφέλη δικτύωσης.

**  Ετοιμαστείτε για τη μεγάλη γιορτή, τις Ημέρες Καριέρας, που διοργανώνει και φέτος το kariera.gr στις 10, 11 & 12 Οκτωβρίου 2014 στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι και μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις Παράλληλες Εκδηλώσεις!

+ There are no comments

Add yours