Θα βγαίνατε παράλληλα με δύο;
Ταυτόχρονη αίτηση για 2 διαφορετικές θέσεις στην ίδια εταιρεία.
Ένα θέμα προς συζήτηση που έχει προκύψει από πελάτες της CVexperts, είναι εάν το να κάνει κάποιος αίτηση σε παραπάνω από μία ανοικτές θέσεις εργασίας στην ίδια εταιρεία θα ευνοήσει ή ζημιώσει την εικόνα τους.
Είναι γεγονός ότι πολλοί από μας βλέπουμε την πολυσχιδή προσωπικότητά μας να μπορεί να αντεπεξέλθει σε διαφορετικές θέσεις. Πριν κάνουμε όμως αίτηση σε παραπάνω από μία θέσεις σε μια εταιρεία, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τα ακόλουθα:
Απόκλιση απαιτήσεων θέσεων με το προφίλ μας:
Όσο πιο κοντινές στο προφίλ μας είναι οι θέσεις που έχουν ανακοινωθεί, τόσο λιγότερο ρίσκο έχουμε να μας χαρακτηρίσουν απελπισμένους ή ότι δεν έχουμε σαφή επαγγελματική κατεύθυνση. Για παράδειγμα, ένας Μηχανικός σκέφτεται να στείλει το βιογραφικό του σε εταιρεία που ψάχνει για Μηχανικό και για Διοικητική Υποστήριξη. Η απόκλιση είναι μεγάλη, παρόλο που ο Μηχανικός σκέφτεται ότι έχει τα προσόντα για να αντεπεξέλθει στη δεύτερη θέση.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν θετικά την επιμονή του εκάστοτε υποψηφίου να εργασθεί στην εταιρεία τους και που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πρόβλημα με το να μπαίνει δύο φορές ένα βιογραφικό στην ίδια εταιρεία. Σε αυτή την περίπτωση τόσο το βιογραφικό σημείωμα όσο και η συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θέση, αναδεικνύοντας με σαφήνεια τα στοχευμένα για τη θέση προσόντα του υποψηφίου.
Η βαθμίδα των θέσεων:
Θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε πόσο κοντά βρίσκονται στην ιεραρχία και στο πακέτο οικονομικών απολαβών οι θέσεις. Για παράδειγμα, ένας ανώτερος διευθυντής κάνει ταυτόχρονα αίτηση για θέση Senior Managerκαι Junior Manager στην ίδια εταιρεία. Η πρώτη θέση πλησιάζει κατά πολύ το προφίλ του, ενώ η δεύτερη είναι κατώτερη των προσόντων του.
Ουσιαστικά, κάνοντας η αίτηση για τη θέση Junior Manager του κάνει περισσότερο κακό. Το ότι παίζει στα δάκτυλα τη δουλειά του Junior Managerείναι άλλο θέμα. Γιατί για αρχή, κανένας δεν θέλει να διοικεί έναν βετεράνο σε θέση junior. Η λίστα με το γιατί όχι συνεχίζει και είναι μεγάλη, αλλά δεν θα αναλώσουμε άλλο χώρο σε αυτό. Τελικά είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι ο παραπάνω υποψήφιος οδηγείται σε επιλογές οι οποίες μάλλον υποβαθμίζουν το προφίλ και τα προσόντα του και ζημιώνουν την εικόνα του.
Συμπέρασμα:
Είναι αρκετές οι περιπτώσεις υποψηφίων που τους έγινε πρόταση κατά τη συνέντευξη εργασίας για κάποια άλλη θέση από αυτή που αρχικά αιτήθηκαν. Ας μην ξεχνάμε το στόχο μας, που είναι ξεκάθαρα η επίτευξη συνέντευξης εργασίας. Θα πρέπει λοιπόν να πράξουμε έτσι ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητές μας για μια συνέντευξη, ακόμα και αν κάτι τέτοιο σημαίνει να θυσιάσουμε μία από τις δύο θέσεις.
Αν παρόλα αυτά αποφασίσουμε να κάνουμε αίτηση και στις δύο θέσεις, θα πρέπει να φροντίσουμε να γράψουμε μια ξεχωριστή συνοδευτική επιστολή για την κάθε μία, εξηγώντας με σαφήνεια τη συνάφειά μας με το αντικείμενο της κάθε θέσης. Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμισθεί η διάθεσή μας για συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Tip: στην ερώτηση κατά τη συνέντευξη εργασίας «Ποιος είναι ο στόχος σας/ Τι θέλετε να κάνετε;» αποφύγετε το κλισέ «Εδώ που έχουμε φτάσει, δουλειά να βρω και ό,τι να ‘ναι» γιατί δε βοηθάει για κανένα λόγο την υποψηφιότητά σας!
+ There are no comments
Add yours