Καριέρα σε ασταθές περιβάλλον: Οδηγίες προς ναυτιλομένους


Καριέρα σε ασταθές περιβάλλον: Οδηγίες προς ναυτιλομένους
Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει τόσο οι εταιρείες όσο και ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά αναγκάζονται να επανα- προσδιορίσουν την ταυτότητά τους καθώς και τις ανάγκες τους. Από τη μία αλλάζουν οι απαιτήσεις των εταιρειών σε ανθρώπινο δυναμικό που θέλουν να συνδυάζει διαφορετικά γενικά χαρα- κτηριστικά, από την άλλη αλλάζει η φύση των θέσεων εργασίας, ειδικά με τις γρήγορες τεχνολογικές αλλαγές, από την άλλη εμείς, που ως εργαζόμενοι ή υποψήφιοι εργαζόμενοι,  αισθανόμαστε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Tι μπορούμε να κάνουμε μέχρι να γίνει αυτή η πολυπόθητη αλλαγή στον επαγγελματικό μας τομέα;
Ενδοσκόπηση: Είτε επιλέξουμε να παραμείνουμε στην τωρινή εργασία μας, είτε θελήσουμε να αλλάξουμε εργασιακό περιβάλλον ή ακόμα να δημιουργήσουμε τη δική μας επιχείρηση, το σημείο εκκίνησης θα πρέπει να είναι η μοναδικότητά μας. Θα πρέπει δηλαδή να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε, ποιος είναι ο σκοπός μας και τι είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Στη συνέχεια, αυτό θα πρέπει να το ενσωματώσουμε στο βιογραφικό και στο πλάνο καριέρας μας. 

Όραμα: Οι ίδιες αρχές που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και τη διαχείριση μιας επιχείρησης θα πρέπει  να εφαρμοστούν και στην ανάπτυξη και διαχείριση της προσωπικής μας μάρκας. Τα όνειρά μας, το όραμά μας, η φιλοσοφία μας, οι αξίες μας, το επιχειρηματικό πλάνο (με ανάλυση SWOT) και το σχέδιο δράσης, βρίσκουν εφαρμογή στον εαυτό μας.

Συνεχής μάθηση: Η διάθεση για συνεχή μάθηση θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε το πνευματικό μας κεφάλαιο, να ανοίξουμε τον ορίζοντά μας και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Πολλές νέες ευκαιρίες θα παρουσιαστούν με αυτόν τον τρόπο, που πριν όμως δε βλέπαμε. 

Παγκόσμιο χωριό: Ζώντας σε ένα παγκόσμιο χωριό, θα ήταν χρήσιμο να έχουμε έναν διεθνή προσανατολισμό και να επωφελούμαστε των κοινωνικών δικτύων που μπορούν να παρουσιάσουν τις δεξιότητές μας σε μεγάλη γεωγραφική κλίμακα, όπως είναι αυτό του LinkedIn.

Δικτύωση: Η διατήρηση των επαγγελματικών μας σχέσεων είναι πολύ σημαντική, όπως και η επέκτασή του, γιατί μπορεί να μας οδηγήσει σε ανθρώπους από τους οποίους μπορούμε να μάθουμε και που είναι διατεθειμένοι να μας καθοδηγήσουν. Βρείτε ανθρώπους που νιώθετε ότι σας κάνουν καλύτερους, από την άλλη γίνετε οι ίδιοι μέντορες συνεισφέροντας και εσείς με τη σειρά σας. 

Άλλη οπτική σκοπιά: Μελετώντας και αναλύοντας την άποψη άλλων επαγγελματιών και ειδικών στο αντικείμενο που μας ενδιαφέρει, μπορούμε τελικά να διαμορφώσουμε τη δική μας άποψη, χωρίς να διατρέχουμε τον κίνδυνο να  φανούμε ουτοπικοί ή ανίδεοι. 

Ισορροπημένη & Υγιεινή ζωή: Είναι σημαντικό να φροντίζετε τις πνευματικές, σωματικές και συναισθηματικές σας  ανάγκες για να μπορείτε να αντλείτε δύναμη για να συνεχίζετε το δύσκολο έργο σας. Κάντε χώρο στη ζωή σας για αυτούς που αγαπάτε και αυτούς που σας αγαπούν! 

Το θέμα της αλλαγής και διαχείρισης καριέρας σε ένα ασταθές περιβάλλον είναι προσωπική υπόθεση. Κάποιοι χρειάζονται περισσότερο και κάποιοι λιγότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση και ακόμα και αν κάποιος τελικά επιλέξει να μην αλλάξει τίποτα, μπορεί σίγουρα να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Το σημαντικό είναι να βελτιώσει τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητές του, να αναπτύξει νέες και να παραμείνει ανταγωνιστικός σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. 

+ There are no comments

Add yours