Μεταπτυχιακό: μόδα ή must;


3+1 σκέψεις για να μην πας με το ρεύμα της εποχής!

Μπορούν οι γύρω μας να επηρεάσουν την απόφαση μας να κάνουμε ένα μεταπτυχιακό;Αυτή η σκέψη ήρθε στο μυαλό μου συνοδεύοντας κάποιους φίλους να συμμετάσχουν στον αγώνα δρόμου «ELLINIKON Cross Country Race», όπου, παρακινούμενος από τον ενθουσιασμό όσων επρόκειτο να τρέξουν, αποφάσισα να λάβω μέρος κι εγώ χωρίς δεύτερη σκέψη. Déjà vu! Όπως ακριβώς τότε, που ενώ ήμουν αρχικά αντίθετος στο να κάνω μεταπτυχιακό, τελικά ακολούθησα την «τάση» και πήρα τη μεγάλη απόφαση!

Αυτό λοιπόν το άρθρο δε θα προσπαθήσει να σε πείσει να κάνεις ένα μεταπτυχιακό, αλλά θα σου πει γιατί να ΜΗΝ το κάνεις!

1. Αν αποφασίσεις να κάνεις ένα μεταπτυχιακό απλά γιατί το κάνουν οι υπόλοιποι, χωρίς πλάνο και στόχο, τότε ναι, καλύτερα μην το κάνεις! Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως την περίοδο 2013-2014, υπήρξε αύξηση του ποσοστού (+8,56%) των μεταπτυχιακών φοιτητών στην Ελλάδα*. Παράλληλα, η εξειδίκευση σε νέους, ταχύτατα αναπτυσσόμενους κλάδους (Τουρισμός, Τεχνολογία, Πράσινη ανάπτυξη) προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης σε σχέση με άλλους που στο παρελθόν γνώρισαν άνθηση (Νομική, Ιατρική, Οικονομικά)*.


2. Αν το μεταπτυχιακό δίνει γνώσεις που ήδη κατέχεις από τις βασικές σου σπουδές, μήπως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς; Οι μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν να συνδυαστούν (και όχι πάντα απαραίτητα) με το βασικό πτυχίο και να προσφέρουν μια εξειδίκευση που έχει ζήτηση. Μπορείς να εμβαθύνεις στο αντικείμενο που σπούδασες, αποκτώντας πιο εξειδικευμένες γνώσεις ή να αποκτήσεις νέες γνώσεις σε ένα άλλο αντικείμενο. Έτσι, διαφοροποιείσαι από τους άλλους, έχεις ευελιξία στις επιλογές σου και μπορείς να μεταπηδήσεις σε διαφορετικούς τομείς της αγοράς. 

3. Μην κάνεις ένα μεταπτυχιακό μόνο για το «χαρτί»! Η φοίτηση στο μεταπτυχιακό είναι ωφέλιμη όταν συνδυάζει κίνητρο και πάθος για νέες γνώσεις, συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών, πραγματοποίηση projects, συμμετοχή σε δραστηριότητες κ.ά. Τα παραπάνω, συνθέτουν μια εικόνα που δε διαφέρει από εκείνη της υπάρχουσας ή μελλοντικής σου εργασίας. Δίνοντας όλη την ενέργεια σε αυτή την προσπάθεια, τότε, εκτός από το «χαρτί», θα αποκτήσεις πολλές δεξιότητες, χρήσιμες στην  αυριανή σου δουλειά.

4. Κανείς δεν υπόσχεται ότι ένας μεταπτυχιακός τίτλος θα σου εξασφαλίσει εργασία! Ο μεταπτυχιακός τίτλος από μόνος του δε δημιουργεί προοπτικές εργασίας. Πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα* έδειξε ότι το 68% τον ατόμων που εργάζονται βρήκαν εργασία μέσα από το δίκτυο γνωριμιών τους. Hφοίτηση σε ένα μεταπτυχιακό συμβάλλει στη δημιουργία επαγγελματικού δικτύου μέσα από τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου. Επίσης, διάφορα προγράμματα internship (πρακτικής άσκησης) που προσφέρονται, δίνουν τη δυνατότητα απασχόλησης σε εταιρείες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μελλοντική συνεργασία.

H επιλογή του μεταπτυχιακού δεν είναι εύκολη υπόθεση! Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να σκεφτείς:

  • πότε να το κάνω (αμέσως μετά το πτυχίο, αργότερα ή πολύ αργότερα);
  • Ελλάδα ή εξωτερικό (μπορώ να ζήσω στο εξωτερικό);
  • τι απαιτήσεις έχει (προϋποθέσεις εισαγωγής, εξετάσεις ή συνέντευξη);
  • ποιο είναι πρόγραμμα σπουδών (τι ακριβώς θα κάνω)
  • είμαι διατεθειμένος/η να το παλέψω (κόπος, χρόνος, επιμονή);
  • full-time ή part-time φοίτηση;
  • δια ζώσης ή εξ αποστάσεως;
  • με ή χωρίς δίδακτρα;
  • μπορώ να το συνδυάσω με εργασία;

Ο βαθμός ευκολίας ή δυσκολίας στην επιλογή του μεταπτυχιακού εξαρτάται από τα δικά σου «θέλω» και «μπορώ» και την αξιολόγηση των διαθέσιμων επιλογών (και πίστεψέ με, έχεις πολλές!)

Τελικά να κάνεις μεταπτυχιακό γιατί είναι μόδα ή γιατί είναι σημαντικό για σένα;

Σκέψου ότι, αν για παράδειγμα αποφάσιζες να τρέξεις σε έναν αγώνα γιατί το
κάνουν όλοι, θα το έκανες εύκολα, όπως έκανα κι εγώ. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί, αποφασίζοντας για το μεταπτυχιακό σου. Όμως, η στρατηγική και ο ρυθμός που θα ακολουθήσεις για να βγάλεις τη διαδρομή, είναι προσωπική υπόθεση, όπως ακριβώς το να θέσεις στόχους και να κάνεις μεθοδικά βήματα μέσα από το μεταπτυχιακό σου. Η συμμετοχή από μόνη της δε λέει τίποτα, δεν εξασφαλίζει τις προοπτικές επιτυχίας. Στη δική μου ιστορία, το μεταπτυχιακό ήταν απλά η αρχή για να κυνηγήσω τα όνειρά μου. Άλλωστε, τις ευκαιρίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Tι λες, πάμε να τρέξουμε…;

#InCareerMode #rethink_about_MSc #CVexperts
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

ΥΓ: Οι σύμβουλοι της CVexperts θα είναι στις εκθέσεις QS με δωρεάν σεμινάρια για το motivation letter, δωρεάν συμβουλευτική για το βιογραφικό σου, και δωρεάν επαγγελματική φωτογραφία για το προφίλ σου στο LinkedIn! Κάνε εγγραφή τώρα!

 

ΠΗΓΕΣ

+ There are no comments

Add yours