Scam Recruiting Offers & Job Scams
… Παραπλανητικές υποσχέσεις για εργασία
Πρόκειται για τις ενέργειες που κάνουν κακόβουλα άτομα υποσχόμενα μια θέση εργασίας, με συνήθως πολύ καλά χρήματα και όρους, τα οποία καταφέρνουν να παρασύρουν αναζητούντες εργασία και να τους αποσπάσουν σημαντικά χρηματικά ποσά.
Μια επικίνδυνη πτυχή της εύρεσης εργασίας μέσω ίντερνετ, ειδικότερα για θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, είναι η εξαπάτηση υποψήφιων εργαζομένων. Οι επιτήδειοι εκσυγχρονίζουν διαρκώς τις μεθόδους τους και παρουσιάζονται ως εργοδότες ή μεσάζοντες που θα προσφέρουν τη θέση εργασίας που ο αναζητών επιθυμεί.
Μέσα από παραδείγματα ανθρώπων που δελεάστηκαν και εξαπατήθηκαν από μια τέτοια προσφορά, παραθέτουμε πληροφορίες που θα σας κάνουν να αναγνωρίζετε μια τέτοια κακοπροαίρετη ενέργεια εις βάρος σας ή εις βάρος κάποιου γνωστού / φίλου που ψάχνει για δουλειά:
1. Ψεύτικες διευθύνσεις ιστοσελίδων (URL) που δείχνουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία. Συνήθως χρησιμοποιείται το όνομα υπαρκτής εταιρείας στο χώρο, με αντίστοιχα email και τηλέφωνα.
Πώς να το εξακριβώσετε (α): Ανοίξτε τον περιηγητή (browser) και πληκτρολογήσετε από την αρχή την ιστοσελίδα της εταιρείας ή αναζητήστε τη στο google. Έτσι μπορείτε να εντοπίσετε την πραγματική ιστοσελίδα της εταιρείας και να τη συγκρίνετε με τον σύνδεσμο που σας έχουν στείλει: αμέσως θα δείτε τις διαφορές και θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για παραπλάνηση.
Πώς να το εξακριβώσετε (β): Στη μηχανή αναζήτησης πληκτρολογήστε το όνομα της εταιρείας και δίπλα τη λέξη “scam” ή “fraud”. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα. Αρκετές από τις εταιρείες εις βάρος του ονόματος των οποίων γίνεται η παραπλάνηση, έχουν αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα τους προειδοποίηση σχετικά με αυτό. Θα βρείτε επίσης μια πληθώρα προειδοποιήσεων από ανθρώπους που έχουν ήδη εξαπατηθεί.
2. Σας ζητούν προσωπικά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την αξιολόγησή σας ως υποψήφιοι για τη θέση εργασίας. Τέτοια στοιχεία μπορεί να είναι ο αριθμός διαβατηρίου ή μια φωτοτυπία αυτού, τραπεζικός λογαριασμός κοκ.
Πώς να το εξακριβώσετε: Το ότι σας έχουν ζητήσει προσωπικά στοιχεία σε πολύ πρώιμο στάδιο, χωρίς να τους έχετε γνωρίσει και χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνέντευξη είναι ένα σοβαρό σημείο για σκέψη.
3. Προσφορά εργασίας μέσα από το LinkedIn από άτομο με ψεύτικο προφίλ. Συνήθως σας στέλνουν μια προσφορά στα εισερχόμενα μηνύματά σας στο LinkedIn με έναν σύνδεσμο και σας ζητούν να τον πατήσετε. Πατώντας τον σύνδεσμο οδηγείστε σε νέα ιστοσελίδα όπου σας ζητούν να περάσετε προσωπικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τον τραπεζικό σας λογαριασμό.
Τι να κάνετε σε περίπτωση που δεν είστε σίγουρος ότι πρόκειται για παραπλάνηση: Μπορείτε να απαντήσετε στο μήνυμα ζητώντας στοιχεία επικοινωνίας για να καλέσετε οι ίδιοι, ευχαριστώντας πολύ ευγενικά για την προσφορά. Έχετε έτσι τον τρόπο να επιβεβαιώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ευκαιρία ή παραπλάνηση.
4. Λαμβάνετε στο προσωπικό σας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο συμβόλαιο εργασίας χωρίς να σας έχουν δει ούτε να σας έχουν μιλήσει ποτέ. Κάποιες φορές μπορεί να έχει προηγηθεί μια αξιολόγηση σε online φόρμα, όπου έχετε απαντήσει κάποιες ερωτήσεις ή μετά από «τύπου συνέντευξη» μέσα από messenger. Συνήθως, τα χρήματα που σας υπόσχονται σας δελεάζουν.
Πώς να το εξακριβώσετε (α): Σκεφθείτε λογικά. Ποιος εργοδότης θα προσλάμβανε άτομο στην εταιρεία του χωρίς πρώτα να του έχει μιλήσει ή χωρίς να το έχει δει, έστω και μέσω skype; Μην μπερδεύεστε όμως με το ενδεχόμενο να γίνει μια πρώτη συνέντευξη αξιολόγησης μέσω messenger ή μέσω online φόρμας. Στην περίπτωση που πρόκειται για πραγματική θέση εργασίας, θα ακολουθήσουν και επόμενα στάδια όπου στο τέλος και τα δύο μέρη θα έχουν γνωριστεί αρκετά καλά για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία της προσφοράς εργασίας.
Πώς να το εξακριβώσετε (β): Όταν πατήσετε το κουμπί για να απαντήσετε στο μήνυμα που σας έστειλαν, η διεύθυνση του domain αλλάζει αυτόματα, συνήθως σε μια άλλη παρόμοια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πρόκειται για ειδικό λογισμικό που «ντύνει» μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e–mail address) χρησιμοποιώντας ως στολή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο υπαρκτής εταιρείας.
Πώς να το εξακριβώσετε (γ): Εάν δεν φαίνεται επίσημο εταιρικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή δεν είναι τόσο ύποπτος ο λογαριασμός που βλέπετε, αξιολογήστε το μήνυμα στο σύνολό του. Τα πολλά ορθογραφικά, συντακτικά και τυπογραφικά λάθη είναι σημάδι εξαπάτησης, πολλές φορές τα μηνύματα αυτά παράγονται από μηχανές ή από αυτόματους μεταφραστές.
5. Προσφορά εργασίας σε εμπιστευτικές θέσεις, όπως είναι του Mystery Shopper/ Secret Shopper, με διακίνηση χρημάτων μέσω Western Union, είτε δικά τους είτε δικά σας. Σας προσφέρουν την “εμπιστευτική” θέση και σας ζητούν να γίνετε μεσάζοντες για να μεταφέρετε χρήματα εκ μέρους τους. Εάν πρόκειται για δικά τους χρήματα είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εάν ζητούν να μεταφέρετε δικά σας χρήματα πρόκειται για εξαπάτηση εις βάρος σας.
Πώς να το εξακριβώσετε: Και πάλι δεν χρειάζεται πολλή σκέψη εδώ. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε τον μεσάζοντα για να μεταφέρει μια εταιρεία χρήματα εξ ονόματός σας ή χρησιμοποιώντας τα δικά σας χρήματα.
6.Σύμβουλοι μετανάστευσης που ζητούν μεγάλα ποσά για την έκδοση βίζας και εξεύρεση εργασίας σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιέζοντας συνήθως έντονα τους αναζητούντες εργασία.
Τι να κάνετε: Αναζητήστε τους εγγεγραμμένους με ειδική άδεια συμβούλους ή επικοινωνήστε με το αρμόδιο υπουργείο της κάθε χώρας.
Τι να κάνετε όταν ανακαλύψετε ότι σας έχουν εξαπατήσει ή έχουν προσπαθήσει να το κάνουν:
Tο πρώτο βήμα είναι να απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλώντας στην ειδική γραμμή καταγγελιών (11012) ή στο 210 64 76 464 μπορείτε να περιγράψετε τι έχει συμβεί για να λάβετε κατευθυντήριες γραμμές από την αστυνομική αρχή. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε χρησιμοποιώντας τις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις: 11012@hellenicpolice.gr και ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να διερευνήσει περισσότερο το θέμα, μπορεί να απευθυνθεί σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Internet Crime Complaint Center όπου σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε online την καταγγελία σας ή το Council of Better Business Bureau. Μπορείτε επίσης να κάνετε αναφορά στο Google. Σε περίπτωση που η ενέργεια εξαπάτησης έχει γίνει μέσω LinkedIn προωθήστε το μήνυμα που σας έστειλαν στο safety@linkedin.com.
Συμπερασματικά…
Η ανάγκη για μετακίνηση σε επόμενη θέση εργασίας, οι επιτυχημένες περιπτώσεις γνωστών που έχουν βρει μια θέση με ελκυστικό πακέτο αποδοχών στο εξωτερικό και η κοινωνική και οικονομική πίεση που δεχόμαστε μπορεί να μας οδηγήσουν σε λάθος επιλογές. Έχουμε διαπιστώσει ότι σε όλες τις περιπτώσεις ανθρώπων που εξαπατήθηκαν υπερίσχυσε το συναίσθημα και όχι η λογική. Κάποιες φορές μάλιστα οι ίδιοι οι αναζητούντες εργασία με δική τους πρωτοβουλία πρόσφεραν χρήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας, κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη δουλειά για κάποιους επιτήδειους.
Η αναζήτηση εργασίας είναι μια σοβαρή και μακρόχρονη διαδικασία, απαιτεί καθαρό μυαλό και διαύγεια για να πάρει κανείς τη σωστή απόφαση. Απαιτεί επίσης προγραμματισμό και συνεργασία με τους κατάλληλους ανθρώπους. Κάντε σοβαρή έρευνα για κάθε θέση εργασίας και για κάθε άτομο που επικοινωνεί μαζί σας, μοιραστείτε την πληροφορία με έμπειρους επαγγελματίες του χώρου και μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη τους. Εμείς παραμένουμε στο πλευρό σας για οποιαδήποτε συμβουλή χρειαστείτε.
Σας ευχόμαστε καλή τύχη!
Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://en.wikipedia.org/wiki/Employment_scams
http://help.linkedin.com/app/safety/answers/detail/a_id/37020/m/s
http://www.worldprivacyforum.org/2004/07/blog-timeline-the-evolution-of-a-job-scam/
http://scammers-olkis.blogspot.gr/2013/11/scam-job-emails-continued-email-job.html
http://www.wahm.com/articles/how-to-avoid-the-5-newest-job-search-scams.html
http://jobsearch.about.com/u/ua/jobsearchscams/jobscams.htm
http://jobsearch.about.com/od/jobsearchscams/qt/howtotellscam.htm
https://www.privacyrights.org/avoiding-online-job-scams
http://www.crimestories.gr/index.php/prevention
Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, εξαπάτηση για εργασία στην Αυστραλία http://el.sae.gr/?id=22515
Παράδειγμα εταιρείας που έχει αντιληφθεί ότι κάποιος χρησιμοποιεί το όνομα της εταιρείας για να αποσπά χρηματικά ποσά από αναζητούντες εργασία.
Ενώ γράφαμε το άρθρο ανακοινώθηκε ότι μεγάλη σπείρα εξαπάτησης εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.
Κάντε και έναν έλεγχο εδώ http://www.scamadviser.com/
Κάντε και έναν έλεγχο εδώ http://www.scamadviser.com/
+ There are no comments
Add yours