Κοκτέιλ καριέρας!


Κοκτέιλ καριέρας!

Ένας συνδυασμός πτυχίου και μεταπτυχιακού με ωραία γεύση! 

Κοιτάζοντας προσεκτικά γύρω μου, παρατηρώ ανθρώπους που έχουν να πουν υπέροχες ιστορίες για τη σταδιοδρομία τους. Εντυπωσιάζομαι με το επαγγελματικό τους ταξίδι, δηλαδή με το πτυχίο από το οποίο ξεκίνησαν και με το πού τελικά έφτασαν. Η καριέρα τους στα μάτια μου μοιάζει με ένα ωραίο… κοκτέιλ
Όπως είναι γνωστό, κάθε κοκτέιλ συνήθως αποτελείται από ένα βασικό ποτό και από συνοδευτικά συστατικά. Με τον ίδιο τρόπο, πολλοί άνθρωποι έχουν συνδυάσει με ιδιαίτερο τρόπο το βασικό τους πτυχίο με μία άλλη μεταπτυχιακή ειδίκευση και επιπρόσθετες γνώσεις, δημιουργώντας έτσι το δικό τους κοκτέιλ καριέρας. Μάλιστα, η απόλαυση είναι διπλή γιατί το ιδιαίτερο κοκτέιλ καριέρας που απολαμβάνουν, το επινόησαν και το έφτιαξαν μόνοι τους.  
Θα  μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν τρεις αναλογίες ανάμεσα στην καριέρα μας και σε ένα κοκτέιλ:
  • Το βασικό ποτό του κοκτέιλ αντιστοιχεί στο βασικό μας πτυχίο. Το βασικό ποτό ίσως να μην το έχουμε επιλέξει συνειδητά καθώς είναι η πρώτη δοκιμαστική επιλογή μας. Με άλλα λόγια, κάποιοι γνωρίζουν καλά το γιατί επιλέγουν το πρώτο τους πτυχίο, ενώ άλλοι διαπιστώνουν στην πορεία, αν η επιλογή τελικά τούς εκφράζει. Συχνά, η επιλογή της πρώτης σχολής όταν είμαστε μόλις 17-18 ετών, μοιάζει με τη στιγμή που δοκιμάζουμε για πρώτη φορά αλκοόλ και δεν ξέρουμε τι ακριβώς να παραγγείλουμε.
  • Τα  συνοδευτικά συστατικά του κοκτέιλ (mixers) αντιστοιχούν στις μεταπτυχιακές σπουδές: Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μεταπτυχιακών προγραμμάτων και ειδικεύσεων από διάφορους τομείς που μπορούμε να συνδυάσουμε με το πρώτο μας πτυχίο · όπως θα επιλέγαμε αντίστοιχα να συνδυάσουμε τη βάση του κοκτέιλ μας με χυμό, αλάτι, πιπέρι, ενδεχομένως και… δενδρολίβανο.
  • Το γευστικό αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε στο κοκτέιλ αντιστοιχεί με τον τομέα της αγοράς εργασίας που επιδιώκουμε: Η επιλογή του συνδυασμού πτυχίου-μεταπτυχιακού γίνεται ανάλογα με το… γευστικό αποτέλεσμα που θέλουμε να απολαύσουμε, δηλαδή τον τομέα της αγοράς που θέλουμε να ανοίξουμε μέσα από το κοκτέιλ σπουδών μας. Είναι σημαντικό να έχουμε υπ’ όψιν μας τους “καυτούς” τομείς της αγοράς εργασίας. Δηλαδή τους τομείς που οι έρευνες δείχνουν πως θα έχουν ζήτηση στα επόμενα χρόνια, όπως ο τουρισμός, το περιβάλλον, η ψηφιακή τεχνολογία, η μεταποίηση, η παροχή φροντίδας στον άνθρωπο ή η ναυτιλία*.  

Γύρω μας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει το δικό τους κοκτέιλ καριέρας, όπως εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις ή φυσικοί που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας (ιατρική φυσική) *. Τα παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν είναι πολλά… Ορισμένοι μάλιστα έχουν φτιάξει ένα εντελώς πρωτότυπο κοκτέιλ καριέρας, όπως ένας καθηγητής που τελικά έγινε… “Ιαπωνολόγος. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως ένα πρωτότυπο και γευστικό κοκτέιλ συχνά γίνεται περιζήτητο.
Τρία tips για το κοκτέιλ καριέρας…
  • Το μυστικό του κοκτέιλ καριέρας κρύβεται στο ότι μπορούμε να το κάνουμε επιτυχημένο ανεξάρτητα από το βασικό ποτό, δηλαδή από το πτυχίο που κατέχουμε, αρκεί να διαλέξουμε το μεταπτυχιακό που αυξάνει τις πιθανότητες να εργαστούμε τελικά στο αντικείμενο που θέλουμε.
  • Η δημιουργία του κοκτέιλ βασίζεται σε συστατικά με συγκεκριμένες ιδιότητες. Αντίστοιχα, στο κοκτέιλ καριέρας πρέπει να γνωρίζουμε τα “συστατικά” του βασικού μας πτυχίου, όπως είναι τα  επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και τα χαρακτηριστικά των μεταπτυχιακών που εξετάζουμε, ώστε ο συνδυασμός που θα επιλέξουμε να οδηγεί σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.
  • Τέλος, ορισμένοι είναι λάτρεις της αυθεντικής γεύσης και παραμένουν πιστοί στο βασικό τους ποτό. Αντίστοιχα, όσοι λατρεύουν το βασικό αντικείμενο σπουδών τους μπορούν να εξειδικευτούν με ένα μεταπτυχιακό σε αυτό, εμβαθύνοντας στο κύριο αντικείμενό τους (π.χ. Ιστορικός με μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Τέχνης).
Ποια γεύση, λοιπόν, θέλεις να έχει το δικό σου κοκτέιλ καριέρας; 
#CareerCocktail #CVexperts.gr #QS

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
ΥΓ: Οι σύμβουλοι της CVexperts θα είναι στις εκθέσεις QS με δωρεάν σεμινάρια για το motivation letter, δωρεάν συμβουλευτική για το βιογραφικό σου, και δωρεάν επαγγελματική φωτογραφία για το προφίλ σου στο LinkedIn! Κάνε εγγραφή τώρα!


QS Λευκωσία

ΠΗΓΕΣ

+ There are no comments

Add yours