Μπλε, Πράσινο, Κόκκινο Βιογραφικό


Μπλε, Πράσινο, Κόκκινο Βιογραφικό

Ή πώς να (μην) παρουσιάσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπλοκή σας με το κόμμα


Αρκετοί πελάτες μας που έρχονται στη CVexperts για να τους φτιάξουμε το βιογραφικό τους, αντιμετωπίζουν το δίλημμα αν θα πρέπει να μιλήσουν στη συνέντευξη και στο βιογραφικό τους για την εμπλοκή τους σε πολιτικό κόμμα ή όχι. ‘Εχουν αφιερώσει χρόνο και ενέργεια, είτε ως φοιτητές σε κομματικές νεολαίες ή ως έμμισθοι επαγγελματίες ή ως εθελοντές ή ακόμα και ως υποψήφιοι στις εκλογές.

Οι εργοδότες και οι recruiters είναι άνθρωποι με συνειδητές ή ασυνείδητες προκαταλήψεις. Σημαντικό ρόλο παίζει στην αξιολόγησή σας η κουλτούρα και οι αξίες, πάνω στις οποίες τελικά κρίνεστε εφόσον πληρείτε τα τυπικά προσόντα για μια θέση εργασίας. Εάν λοιπόν η κουλτούρα και οι αξίες της κομματικής παράταξης προσομοιάζουν αυτές του εργοδότη, ενδέχεται να κερδίσετε έδαφος στην αξιολόγηση ή να χάσετε όλο το έδαφος αν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.


Τα πιθανά σενάρια

Ο κίνδυνος λοιπόν να χρωματιστεί το βιογραφικό σας και να σας αντιμετωπίσουν σαν κάποιο από το αντίθετο ιδεολογικό στρατόπεδο είναι υπαρκτός και το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην σας επιλέξουν για τη δουλειά ή να αποτύχετε στη συνέντευξη για τους λάθος λόγους, δηλαδή για λόγους που δεν σχετίζονται με το ποιες είναι οι δεξιότητές σας.

Από την άλλη, ενδέχεται να γνωρίζετε ότι το πρόσωπο που θα δει το βιογραφικό σας έχει τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις με εσάς, οπότε αυτή η λεπτομέρεια μπορεί να αποτελέσει την αφορμή να σας δοθεί μια επαγγελματική ευκαιρία.

Σε περίπτωση που οι δραστηριότητές σας είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο του ποιος είστε και κατέχει σημαντικό κομμάτι στη ζωή σας, τότε θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο βιογραφικό σας, χωρίς να ανησυχήσετε ιδιαίτερα για την περίπτωση που κάποιος δεν συμφωνεί με το κόμμα σας, υπό την έννοια ότι ούτε και εσείς θα επιθυμούσατε να εργασθείτε για κάποιον ο οποίος δεν έχει το ίδιο αξιακό σύστημα με εσάς.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε άλλο ένα σχήμα: υπάρχουν εργοδότες που αξιολογούν θετικά τη δέσμευσή σας με ένα κόμμα και την ταύτισή σας με αυτό, γιατί βλέπουν μέσα από αυτό τη διάθεσή σας για προσφορά, όποιο και αν είναι το κόμμα αυτό. Επίσης, αναγνωρίζουν το γεγονός ότι έχετε αναπτύξει δεξιότητες μέσα από αυτή σας την ενασχόληση. Από την άλλη, υπάρχουν εργοδότες που έχουν στο μυαλό τους το στερεότυπο του «παρατρεχάμενου των κομμάτων», του υποψηφίου δηλαδή που χωρίς πολιτική συνείδηση προσκολλάται σε κομματικές οργανώσεις με στόχο την επαγγελματική του αποκατάσταση.


Αν ναι, τότε πώς;

Αν πάρετε λοιπόν το ρίσκο και συμπεριλάβετε την κομματική σας δραστηριότητα στο βιογραφικό σας, θα πρέπει να σκεφθείτε στρατηγικά και στη συνέχεια να αποφασίσετε ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τα παρουσιάσετε. Μήπως έχετε σημαντικά επιτεύγματα που σχετίζονται με αυτές σας τις δραστηριότητες; Φέρατε περισσότερα μέλη στον οργανισμό; Αυξήσατε αποτελεσματικά την εισροή χρημάτων; Βελτιώσατε με κάποιον τρόπο τις λειτουργίες του;

Οι recruiters, αλλά και οι εργοδότες ενδιαφέρονται για ποσοτικά επιτεύγματα. Υπάρχει λοιπόν κάποιος τρόπος για να επιδείξετε τις ηγετικές σας ικανότητες, την επιμονή σας ή την εργατικότητά σας μέσα από αυτές σας τις δραστηριότητες; Όπως και να έχει, θα πρέπει να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας και να είστε ειλικρινείς σχετικά με το ποιοι είστε, χρησιμοποιώντας όμως πάντα την κοινή λογική και λαμβάνοντας υπόψιν τα παρακάτω:

1.       Ποιος είναι ο στόχος σας με το να συμπεριλάβετε αυτές σας τις δραστηριότητες στο βιογραφικό σας;

2.       Αυτές σας οι δραστηριότητες είναι κάτι για το οποίο θέλετε να μιλήσετε στη συνέντευξη;

Εάν είχατε για παράδειγμα ηγετικό ρόλο σε κάποια κομματική οργάνωση, τότε θα μπορούσατε να το προσθέσετε στο βιογραφικό σας. Εάν απλά ήσασταν μέλος χωρίς να έχετε συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τότε είναι προτιμότερο να μην το προσθέσετε. Ο στόχος του βιογραφικού σας θα πρέπει να είναι η ανάδειξη των επιτευγμάτων σας, ώστε να φτάσετε στην πολυπόθητη συνέντευξη.

Ιδανικά, οι εργοδότες που δεν λειτουργούν στερεοτυπικά αξιολογούν το βιογραφικό σας και εκτιμούν τα ηγετικά σας χαρακτηριστικά, ακόμα και αν ο οργανισμός μέσω του οποίου αναδεικνύονται δεν είναι ακριβώς της ίδιας φιλοσοφίας. Αν όμως το κόμμα σας δεν μοιράζεται τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις με τον μελλοντικό σας εργοδότη και επίσης δεν είχατε κάποια σημαντική θέση σε αυτό, τότε θα καταφέρετε να δημιουργήσετε μία αρνητική εντύπωση στον εν δυνάμει μελλοντικό σας εργοδότη, χωρίς λόγο.


Συμπέρασμα
  1. Λάβετε υπόψιν σας το πλαίσιο στο οποίο κινείστε, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα, όπου η πλειοψηφία του κόσμου διχάζεται εξαιτίας διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων.
  2. Είναι πιο ασφαλές να αποφύγετε να μιλήσετε για τις δραστηριότητές σας σε κόμμα στο βιογραφικό ή τη συνέντευξή σας,
  3. εκτός και αν αυτές έχουν φέρει πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα και προσθέτουν μεγάλη αξία στις ικανότητές σας ως επαγγελματία,
  4. αλλά και εκεί πάλι θα πρέπει να προσέξτε πολύ τον τρόπο με τον οποίο θα κάνετε την αναφορά αυτή.
  5. Για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, αναθεωρήστε με βάση τη χώρα στην οποία απευθύνεστε (ρωτήστε μας!)

Μαρία Χρονοπούλου

Επιμέλεια: Μαρία Παφιώλη

+ There are no comments

Add yours