Καλή Δουλειά Μαμά!


Καλή Δουλειά Μαμά!

Ένα δώρο για τις μαμάδες παιδιών προσχολικής ηλικίας ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν την ημέρα της Γιορτής της Μητέρας: το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών στις 17 Μαΐου. Οι μητέρες μικρών παιδιών ανήκουν στις πιο παραγωγικές ηλικίες και είναι γεγονός ότι οι σταθμοί παρέμειναν ανοικτοί συνολικά τρεισήμισι μήνες μετά από την ανακοίνωση του πρώτου lockdown από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, δηλαδή διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Ακόμα και υπό «κανονικές» συνθήκες η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής δεν ήταν εύκολη για τις γυναίκες. Η πανδημία ωστόσο ενέτεινε το πρόβλημα στο πολλαπλάσιο. Το τελευταίο διάστημα ασχολούμαι συστηματικά με μητέρες μικρών παιδιών και τα θέματα καριέρας που αντιμετωπίζουν λόγω COVID-19 μέσα από συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής. Ίσως αξίζει να σημειώσω εδώ ότι και εγώ είμαι εργαζόμενη μητέρα μικρού παιδιού προσχολικής ηλικίας.

Μπορεί τα θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας να διαφοροποιούνται στις γυναίκες μητέρες μικρών παιδιών που βλέπω, ωστόσο κοινός τόπος σε όλες τις περιπτώσεις είναι η πίεση που έχει επέλθει με την πανδημία, σε όποια επαγγελματική κατάσταση και αν βρίσκονται, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης, επαγγελματικής εξειδίκευσης ή οικονομικής επιφάνειας. Η πίεση μπορεί να αφορά στρες, αίσθημα μοναξιάς ή/και κατάθλιψη. Οι περσινές έρευνες μένει να ενισχυθούν από τις φετινές για να επιβεβαιώσουν πώς η πανδημία πίεσε δυσανάλογα τις γυναίκες μητέρες μικρών παιδιών σε σχέση με τους άντρες, σε όλον τον κόσμο. Ειδικότερα αναφέρω:

  • Οι γυναίκες μητέρες μικρών παιδιών των οποίων η εργασία μετατράπηκε σε τηλεργασία έπρεπε να χωρέσουν στο ίδιο ωράριο εργασία, φροντίδα παιδιού, διάβασμα στο σπίτι, καθάρισμα και μαγείρεμα πολλαπλάσιο και συχνότερες προμήθειες μιας και όλοι είναι σπίτι.
  • Οι γυναίκες μητέρες μικρών παιδιών που έχασαν τη δουλειά τους το διάστημα αυτό (τα επαγγέλματα που παραδοσιακά επιλέγουν γυναίκες χτυπήθηκαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση) χάνουν ένα διάστημα τουλάχιστον ενός έτους της παραγωγικής τους ηλικίας και ένα ακόμα μεγαλύτερο διάστημα για να ξεκινήσουν ενεργά την αναζήτηση εργασίας.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Υπάρχει άραγε περίπτωση εξαιτίας της πανδημίας να πέσει περισσότερο φως σε ένα πρόβλημα που προϋπήρχε σχετικά με την κοινωνική ανισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας; Παραθέτω κλείνοντας κάποιες ιδέες ευαισθητοποίησης και πώς πρακτικά εμείς στην καθημερινότητά μας μπορούμε να αλλάξουμε την οπτική μας σε αυτό το κοινωνικό ζήτημα, χωρίς να αναφερθώ σε θέματα πολιτείας, θεσμών και χάραξης νέων πολιτικών:

  • Οι υπεύθυνοι προσλήψεων – recruiters – εργοδότες να αξιολογήσουν δίκαια τα βιογραφικά αυτού του ειδικού κοινού που πιθανόν να παρουσιάζουν κενό προϋπηρεσίας τουλάχιστον ενός έτους και παράλληλη απουσία όποιας επαγγελματικής επιμόρφωσης.
  • Οι επαγγελματικοί σύμβουλοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να εξατομικεύσουν τις υπηρεσίες τους σε αυτό το ειδικό κοινό μελετώντας σε βάθος τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καριέρα γυναικών με μικρά παιδιά.
  • Οι γυναίκες μητέρες να επεκτείνουν το υποστηρικτικό τους δίκτυο για να βρουν πρακτικές λύσεις στην καθημερινότητά τους με τα παιδιά στο σπίτι που έχουν βγει εκτός προγράμματος και βρίσκονται και αυτά σε σύγχυση.
  • Οι γυναίκες μητέρες να αναζητήσουν βοήθεια, να εξωτερικεύσουν την ανάγκη τους για βοήθεια και να μην ξεχνούν ότι υπάρχουν δωρεάν δομές στήριξης και γραμμές βοήθειας για τα θέματα που αντιμετωπίζουν.

Χαρούμενη Γιορτή της Μητέρας!

Μαρία Παφιώλη

+ There are no comments

Add yours