Job Search Toolkit


Job Search Toolkit

…ή τα Απολύτως Απαραίτητα Εργαλεία για Επιτυχημένη Αναζήτηση Εργασίας


i. Να γνωρίζετε ποιο είναι το Personal Brand σας
Το άθροισμα των εμπειριών σας, των σπουδών, των ενδιαφερόντων, των δεξιοτήτων σας και της προσωπικότητάς σας είναι αυτό που ονομάζεται Personal Brand. Κανείς δε διαθέτει ακριβώς το ίδιο σύνολο επαγγελματικών και προσωπικών χαρακτηριστικών με κάποιον άλλο γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε τα στοιχεία εκείνα που σας διαφοροποιούν, να επενδύσετε σε αυτά και να τα προβάλλετε με το σωστό τρόπο. To personal brand μας δίνει στόχο, κατεύθυνση και όραμα στην επαγγελματική μας ζωή. Είναι πολύ βοηθητικό να χρησιμοποιήσετε τις επαγγελματικές υπηρεσίες συμβούλων σταδιοδρομίας οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να κάνετε αυτοανάλυση και να αναγνωρίσετε το personal brand σας.

ii. Επαγγελματικό Βιογραφικό σημείωμα 
Ένα βιογραφικό είναι το Personal Brand μας αποτυπωμένο σε δυο σελίδες χαρτί. Αναθέστε τη συγγραφή του σε έναν επαγγελματία συγγραφέα βιογραφικών, ο οποίος θα κάνει το βιογραφικό σας να ξεχωρίζει. Ένα σωστά δομημένο βιογραφικό δηλώνει ξεκάθαρα τον στόχο του υποψηφίου και επιβεβαιώνει το Personal Brand του.

 iii. Συνοδευτική Επιστολή
Μεγάλο ατού για έναν υποψήφιο είναι η συνοδευτική επιστολή που παραδίδει μαζί με το βιογραφικό του. Με μια απλή κίνηση ξεχωρίζει αμέσως από τη μάζα επενδύοντας λίγο χρόνο στο να τονίσει σε μια επιστολή τα στοιχεία εκείνα του βιογραφικού του που κρίνει πως έχουν συνάφεια με τη θέση, δείχνει ότι γνωρίζει το επαγγελματικό πρωτόκολλο, ενώ ταυτόχρονα αφήνει να φανεί μέσα από τον γραπτό του λόγο η προσωπικότητά του.

iv. LinkedIn προφίλ
Όσο κι αν αντιστέκεστε ή διαφωνείτε, η σημασία που ένας εργοδότης δίνει στην online παρουσία μας είναι δεδομένη πια στην εποχή μας. Εκμεταλλευτείτε αυτό το γεγονός εξερευνώντας τις δυνατότητες του LinkedIn και χτίζοντας τον κύκλο σας με αξιόλογες επαφές. Μην παραλείψετε να βάλετε πρόσωπο στο Personal Brand σας με μια επαγγελματική φωτογραφία. 

v. Νοητική Προετοιμασία για Συνέντευξη Εργασίας
Μπορεί το βιογραφικό να ανοίγει την πόρτα για μια θέση εργασίας, αυτό όμως που καθορίζει αν θα την πάρουμε είναι η συνέντευξη εργασίας. Για κανένα λόγο μην υποτιμάτε τη διαδικασία ή μην υπερτιμάτε την ικανότητά σας να παρουσιάζετε τον εαυτό σας. Μπείτε στη θέση του αξιολογητή, μάθετε πώς να παρουσιάζετε ευαίσθητα θέματα (απόλυση, θέμα υγείας, μεγάλο κενό στο βιογραφικό κοκ), χρησιμοποιείστε πολιτικώς ορθή γλώσσα, και πάνω από όλα προβάλλετε όσο χρειάζεται την προσωπικότητά σας. Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές, αλλά σωστός τρόπος χειρισμού κάθε ερώτησης!

vi. Προετοιμασία για Ψυχομετρικά Τεστ/Τεστ Γνώσεων 
Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν ψυχομετρικά τεστ, τεστ λογικής ή τεστ εξειδικευμένων γνώσεων. Μάθετε για αυτά, βρείτε δείγματά τους online και μπείτε στη διαδικασία προετοιμασίας για αυτά. Μην ξεχνάτε ότι πολλές συνεντεύξεις επίσης γίνονται στα Αγγλικά, ως ένα τεστ για το πόσο κατέχετε την αγγλική γλώσσα. Προετοιμαστείτε επίσης για τεστ σε ομάδα συνυποψηφίων για την ίδια θέση εργασίας. 

vii. Καθαρό Μητρώο στα Κοινωνικά Δίκτυα 
Η προσοχή που δίνουμε στην παρουσία μας στα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να είναι αντίστοιχη εκείνης που θα δώσει και ο εργοδότης που θα λάβει το βιογραφικό μας και θα θελήσει να μάθει λίγα περισσότερα πράγματα για εμάς. Επομένως, το να «καθαρίσουμε» το προφίλ μας αφαιρώντας όσα πιστεύουμε ότι μας εκθέτουν είναι μια κίνηση που ίσως κάνει τη διαφορά μεταξύ της αποδοχής ή της απόρριψης της αίτησής μας.

viii. Επαγγελματική Κάρτα 
Ίσως σκέφτεστε ότι είναι κάτι περιττό ειδικά αν αυτή την περίοδο είστε σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας αλλά το να διαθέτετε κάρτα πρώτα απ’ όλα είναι δείγμα επαγγελματισμού. Δεύτερον, είναι ιδιαίτερα εύχρηστη όταν θέλετε να αφήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας σε κάποιον που μόλις γνωρίσατε σε μια εκδήλωση και είναι πιο εύκολο και για την επαφή σας να έχει την κάρτα στο πορτοφόλι του. Η επαγγελματική κάρτα είναι κάτι που μένει. Προσοχή όμως στη χρονική στιγμή και τον τρόπο με τον οποίο τη δίνετε!

ix. Συστατική Επιστολή & LinkedIn Recommendation
Είτε πρόκειται για προηγούμενο εργοδότη, είτε για καθηγητή σας στο πανεπιστήμιο, είτε ακόμη για τον υπεύθυνο με τον οποίο ήρθατε σε επαφή κατά την εθελοντική σας δράση σε κάποιο φορέα, μια αξιόλογη συστατική επιστολή έρχεται να επικυρώσει τα προσόντα που υποστηρίζετε ότι έχετε από κάποιον ο οποίος όντως είδε πώς λειτουργείτε σε περιβάλλον εργασίας και μπορεί να σας αξιολογήσει πραγματικά σαν ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Σκεφθείτε επίσης το ενδεχόμενο να ζητήσετε από το συστήνοντα να σας γράψει recommendation letter στο LinkedIn. 

x. Portfolio & Web Portfolio
Εάν είστε φωτογράφος, αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης ή κρίνετε πως το έργο σας μιλάει καλύτερα το ίδιο για εσάς, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κατασκευάσετε ένα portfolio, ένα χαρτοφυλάκιο δηλαδή με τα καλύτερα δείγματα της δουλειάς σας που θα συνοδεύει και θα λειτουργεί επικουρικά στα υπόλοιπα μέρη της «εργαλειοθήκης» σας. Πλατφόρμες όπως το Behance, το Cargo και το Carbonmade μπορούν να φιλοξενήσουν τη δουλειά σας, χωρίς να μπείτε στον κόπο να κατασκευάσετε δική σας ιστοσελίδα. Μην παραλείψετε να βάλετε το μοναδικό σύνδεσμο της πλατφόρμας στο βιογραφικό σας και τα κοινωνικά σας δίκτυα. 

Επίλογος
Οπωσδήποτε όλα τα παραπάνω εργαλεία δεν αποτελούν πανάκεια για να πετύχουμε τον στόχο μας. Κάθε επαγγελματικός κλάδος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας κατά την αναζήτηση εργασίας και να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που ταιριάζουν σε αυτόν. 

Καλή Τύχη! 

ΥΓ1: Η CVexperts σας προετοιμάζει για τη συνέντευξη εργασίας σε διάφορες γλώσσες, καλέστε μας στο 210 34 17 400 για να σας ενημερώσουμε! 

ΥΓ2: Χρήσιμοι σύνδεσμοι: 

Πού να φτιάξετε web portfolio:
http://mashable.com/2013/09/17/online-portfolio/
http://www.hongkiat.com/blog/online-portfolios-for-designers/ http://www.hongkiat.com/blog/sites-to-create-portfolio-for-photographers/ 

Τι λένε επαγγελματίες για το web portfolio:
http://www.creativebloq.com/netmag/big-question-what-do-you-think-about-portfolio-platforms-6116952

+ There are no comments

Add yours